Ubuntu Demon\’s blog

October 20, 2008

Politie maakt reclame voor marktplaats.nl

Filed under: dutch — ubuntudemon @ 11:03 pm

Het is goed dat de politie wat tips geeft over veilig kopen en verkopen op internet. Maar de politie hoort geen reclame te maken. En reclame maken dat is toch echt wat de Politie Regio Noord- en Oost-Gelderland hier doen in hun handleiding “Veilig kopen en verkopen op internet”. Het stukje gaat immers wel heel erg veel specifek over marktplaats.nl dat vier keer wordt genoemd en waar ook nog eens vier keer naar wordt gelinkt.

Een typerende zin van het stukje : “Wees extra voorzichtig bij transacties met het buitenland: Marktplaats.nl bijvoorbeeld is voornamelijk gericht op de Nederlandse markt.”

Deze handleiding “Veilig kopen en verkopen op internet” van de Politie Regio Noord- en Oost-Gelderland lijkt een reactie te zijn op de vermoedelijke misdaden van een Gelderse internetoplichter. Lees hier meer over :

Er zijn vele Nederlandse websites waar spullen gekocht kunnen worden. Ook zijn er meer veilingsites waar spullen gekocht en verkocht kunnen worden. Bovendien gaat het altijd snel in internet-land : de sites die vandaag hot zijn zijn dit morgen misschien niet meer en daarmee is dit stukje advies dus niet duurzaam.

Onze overheid hoort onpartijdig te zijn en hoort geen reclame te maken (afgezien van algemene voorlichting zoals bijvoorbeeld postbus51). Door reclame te maken geeft de politie zelfs de indruk dat ze hier misschien geld mee verdienen terwijl ze eigenlijk bezig moeten zijn met het waken over onze veiligheid. Het lijkt me niet dat de politie de schijn hoort te wekken dat geld verdienen de drijfveer voor het plaatsen van hun stukje is. Ik hoop dat dit probleem snel wordt opgelost.

De politie zou veel beter een algemeen stukje kunnen schrijven over veilig kopen en verkopen op internet. Deel algemene tips over veilig handelen op internet met iedereen die mijn blog leest door commentaar te plaatsen op deze blogpost.

Disclaimer: Ik verdien geen geld met mijn blog en ik heb geen financiele banden met een of andere veilingsite.

3 Comments »

 1. De volgende dingen kunnen je helpen in het bepaal of je een webshop kunt vertrouwen:
  * Gebruik je gezonde verstand
  * Gebruik bekende webshops.
  * Vraag naar ervaringen van vrienden die jij vertrouwt die de website vertrouwen en er spullen gekocht hebben. Vraag waarom ze de website vertrouwen en hoe hun ervaringen waren met de website. Vraag bij je vrienden ook naar de levertijd van de spullen, snelheid van het reageren op e-mails en kwaliteit van de e-mails (dus of ze de vragen netjes en volledig beantwoorden) aangezien dit soort vragen een indicatie geeft van de service die je kunt verwachten.
  * Als je vragen hebt stuur de webshop dan een e-mail dit geeft meteen een indicatie van de service die je kunt verwachten.
  * Lees de algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden van de webshop. Zorg dat je ook weet wat je moet doen als er niet geleverd wordt of als er iets mis is met hetgeen geleverd is.
  * Bij Nederlandse webshops : kijk of de webshop een kvk nummer heeft staan. Eventueel kun je bij de kamer van koophandel meer informatie over het bedrijf opzoeken.
  * Ervaringen van internetcommunities die zichzelf enigszins bewezen hebben in het collectief inschatten van de website. Zoals bijvoorbeeld http://tweakers.net/shopreview voor computerspullen.
  * Vergelijk prijzen op bekende vergelijk vergelijkingssites zoals bijvoorbeeld :
  http://www.vergelijk.nl/
  http://www.elcheapo.nl/
  http://tweakers.net/pricewatch/
  http://www.kieskeurig.nl/
  * Vergelijk prijzen met bekende webshops zoals bijvoorbeeld voor boeken :
  http://www.play.com
  http://www.amazon.com
  http://www.amazon.co.uk
  http://www.bol.com
  * Als de prijs nou heel erg veel lager is de prijzen die je bij bekende webshops en bekende vergelijksites ziet staan dan is het waarschijnlijk te mooi om waar te zijn.

  Comment by ubuntudemon — October 22, 2008 @ 8:46 am

 2. Gebruik een veilingsite die je kunt vertrouwen. Een paar bekende veilingssites in nederland zijn http://www.martkplaats.nl en http://www.ebay.nl maar er zijn er veel meer. Bepaal eerst of de veilingsite kunt vertrouwen op dezelfde manier als voor webshops :
  https://ubuntudemon.wordpress.com/2008/10/20/politie-maakt-reclame-voor-marktplaatsnl/#comment-38649

  Gebruik een handelaar die je enigszins kunt vertrouwen :
  * gebruik je gezonde verstand
  * kies voor een handelaar met een goede reputatie binnen de veilingsite
  * probeer te zoeken op internet naar de handelaar zodat je iets meer over hem weet en zodat je hopelijk niet allemaal klagende mensen vindt
  * lees de informatie over veilig kopen en verkopen die de veilingsite verschaft (een goede veilingsite doet dit)
  * probeer voor handelaars te kiezen die het item dat jij wilt kopen dichtbij aanbieden en zorg dan dat je het mag komen ophalen zodat je weet waar de handelaar woont in geval van problemen
  * Kijk of de veilingsite informatie heeft over betalings- en leveringsmogelijkheden via een tussenpartij. Dat zou bijvoorbeeld ongeveer zo kunnen werken :
  1. koper maakt geld eerst overmaakt naar de tussenpartij
  2. verkoper krijgt het signaal krijgt dat het geld binnen is bij de tussenpartij en verstuurt het item
  3. verkoper krijgt het geld van de tussenpartij als het item geleverd is

  Comment by ubuntudemon — October 22, 2008 @ 9:41 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

<span>%d</span> bloggers like this: