Ubuntu Demon\’s blog

September 16, 2008

Volksopstand 2008 ik ben er bij. Jij ook ?

Filed under: dutch — ubuntudemon @ 9:09 am

Lees het boek Little Brother van Corry Doctorow wat gratis en legaal te downloaden is in het engels maar ook op papier te koop is. Dit boek is eigenlijk gewoon een moderne versie van 1984 van George Orwell. Een verhaal van hoe het er hier ook aan toe zou kunnen gaan als we niet ingrijpen (de gebruikte technieken zijn gebasserd op technieken die allemaal mogelijk zijn of heel binnenkort mogelijk zijn).

Denk niet dat het in Nederland nooit zover zou komen. Onze overheid bedoelt het vast wel goed maar lees maar eens wat voor nieuws er langskomt op websites zoals http://www.privacyinvasion.euhttp://www.security.nl en op www.webwereld.nl (onder andere van de hand van Brenno de Winter). Je begint je dan te realiseren dat we met zijn allen om een of andere reden toch wel heel erg hard op weg zijn naar een moderne versie van 1984 van George Orwell. Misschien is het onkunde, misschien is het onwetendheid of misschien wordt privacy gewoon niet erg belangrijk gevonden.

Je zult misschien denken “privacy hoeft niet van mij” maar vind jij het leuk om een van de miljoen nederlanders te zijn waarvan de persoonsgegevens verhandeld worden ? Misschien een vingerafdrukje erbij zodat je identiteit nog beter gebruikt kan worden door criminelen ? Of misschien vind jij het leuk dat het tegenwoordig makkelijker is om paspoorten te kopieëren en dat er dan misschien een drugsrunner met (een kopie van) jouw paspoort opgepakt wordt in een ander land? Of misschien vind je het wel onwijs fijn dat de vervoersbedrijven straks jarenlang kunnen terugzien waar je allemaal naartoe bent gereisd ?

Wat kunnen we hieraan doen ? We kunnen zorgen voor media aandacht. Proberen te zorgen dat digitale burgerrechten en privacy op de politieke agenda komen. Proberen te zorgen dat RFID chips niet gebruikt worden voor persoonlijke identificatie (dan wel in je paspoort danwel in je vervoersbewijs of waar dan ook). Proberen te zorgen dat die plannen voor vingerafdrukken de prullenbak in gaan. Kom zaterdag 11 oktober protesteren in Den Haag bij Volksopstand 2008. Ik ben er bij. Jij ook ?

Lees ook wat kletskous over de Volksopstand 2008 schreef.

7 Comments »

 1. Leuk, dan zien we elkaar daar misschien wel.

  Comment by Catharina — September 16, 2008 @ 12:55 pm

 2. aan Catharina:

  Jep 🙂

  Op dit moment hebben zich 2340 mensen geregistreerd voor de demonstratie. Laten we hopen dat het er veel meer worden. Mochten het er zo weinig blijven dan is er wel goede kans dat we elkaar tegenkomen.

  Comment by ubuntudemon — September 16, 2008 @ 2:08 pm

 3. Ik moet nog even zien hoe het gaat met mijn planning, maar ik denk er sterk over om ook te komen.

  Comment by Vincent — September 17, 2008 @ 1:47 pm

 4. Als ik niets te verbergen heb, heeft de regering geen reden om mijn privacy te schenden!

  Wacht even… moet je je nou met je echte naam registeren op die Volksopstand-site?

  Comment by Ubuntu-Ork — September 17, 2008 @ 9:04 pm

 5. het lijkt erop dat de volksopstand-site down is…

  Comment by ReinoutS — October 2, 2008 @ 11:50 am

 6. […] verwacht had Filed under: english — ubuntudemon @ 12:37 pm De ludieke manifestatie “volksopstand 2008″ in Den Haag zou gaan om bewustwording van privacy maar het was niet helemaal wat ik ervan verwacht […]

  Pingback by “volksopstand 2008″ - niet helemaal wat ik ervan verwacht had « Ubuntu Demon’s blog — October 20, 2008 @ 12:37 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: